Stolac

Opština Stolac obiluje kulturnim spomenicima koji datiraju čak od paleolitskog doba, zatim iz perioda ilirske i rimske kulture, ranog Hrišćanstva, bosanskog srednjeg vijeka, Katoličanstva, Pravoslavlja i Islama. Veliki broj kulturno-historijskih spomenika smješten je u neposrednoj blizini rijeke, npr. pećina Badanj sa crtežom koji datira od prije 13000 godina i nekoliko mostova iz XIV. i XV. vijeka.

Na samom ulazu u grad Stolac toplo vas dočekaju bogumilski stećci: Nekropola Radimlja koja je jedan od zaštićenih spomenika kulture koja oslikava život i smrt prastanovnika ovog grada, zatim pećina Badanj koja obiluje slikama i iz paleolitskog doba, a nalazi se nizvodno uz rijeku Bregavu.

Krenemo li prema centru grada, dočekat će nas Jevrejska Havra koja je u proteklom periodu obnovljena i stavljena pod zaštitu.

Tu se nalazi i nekadašnja gradina starih Ilira na čijem je prestolju sjedila kraljica Vida. Na ovom mjestu i sada postoje kamene stolice, a također su urađena velika arheološka iskopavanja. Veliki broj pronađenih predmeta nalazi se u Nacionalnom Muzeju u Sarajevu.

U samom centru grada, osim vjerskih objekata, na malom brdu nalazi se Stari grad – Vidoška izgrađen za vrijeme Austro-ugarske vladavine.

Uzvodno su uz obalu rijeke Bregave smještene stare mlinice, te nekoliko prelijepih mostova koji potiču iz perioda XIV. i XV. vijeka. Nadalje uzvodno doći ćemo do turskih građevina poznatih kao Begovina, a koja je trenutno u fazi rekonstrukcije.

Comments are closed.