EVS

Evropski volonterski servis stiže u Stolac

Ako imate između 18 i 30 godina, željni ste da posvetite 6–12 meseci vašeg vremena doprinoseći lokalnim projektima i lično se razvijate upoznajući novu zemlju, njene običaje i jezik, a još ste i puni entuzijazma i energije, vi ste pravi kandidat za volontera Evropskog volonterskog servisa!

Evropski volonterski servis (European Voluntary Service) je projekat u kom učestvuju volonterske organizacije iz cijele Evrope. EVS omogućava mladim ljudima (od 18 do 30 godina) da kao volonteri, radeći na nekom projektu, provedu od 6 do 12 meseci u nekoj evropskoj zemlji. Volonterima je obezbjeđen smještaj, hrana, osiguranje, putni troškovi, kurs jezika i džeparac. Saznajte više informacije o aktuelnim EVS projektima.

EVS je deo programa Mladi (Youth Program) Evropske komisije koji promoviše mobilnost mladih i neformalno učenje kroz međunarodne aktivnosti vezane za razmene mladih. Cilj je da se omogući neformalno iskustvo i učenje za mlade ljude, ohrabrujući njihovo društveno uključivanje i aktivno učestvovanje, unapređujući njihovu mogućnost za zaposlenje i dajući im mogućnost da pokažu solidarnost sa drugima. Svaki EVS projekat za cilj ima uzajamnu podršku razvoju samog volontera i lokalne zajednice u kojoj volonter radi, čime se stiče uspostavljanje novih prijateljstava i razmjene iskustava. Tema projekta je veoma široka: od zaštite životne sredine, kulturnog nasljeđa, umjetnosti i kulture, rada sa mladim ili starijim osobama, do sporta ili rada u omladinskim organizacijama.

EVS program pokriva sve stvarne troškove volontera: avionski prevoz (i/ili voz druge klase) do mesta gde se program održava, viza i vakcinacija (ako je potrebno), osiguranje, smeštaj i ishrana i mjesečni džeparac.

Zvuči zanimljivo?

Tokom godine postoji nekoliko rokova na koje mogu da odgovore organizacije koje žele da budu domaćini EVS volontera i sve je na stranici Eu Comisije.

Možda je važno takođe napomenuti da, za razliku od ostalih načina volontiranja, volonteri MIS-VSS-a koji odlaze na EVS projekte ne plaćaju troškove prijavljivanja za ovaj program (ukoliko vas prime na program, Evropska komisija će pokriti te troškove). Svaku ponuđenu EVS poziciju objavljujemo na našoj mejling listi na koju ćete biti prijavljeni pošto budete došli do nas na sastanak. Ukoliko ste zainteresovani za EVS, posetite i stranicu programa Mladi u akciji Evropske komisije, kao i međunarodni Vodič za EVS.

Jednom nedeljno su otvorena vrata za sva pitanja o EVS-u i dugoročnom volontiranju – svakog ČETVRTKA u 14h možeš doći na informativni sastanak o dugoročnom volontiranju. Najavi se prethodno mejlom našem EVS volonteru iz Francuske, na Louis Picavet louis.picavet@live.fr ili Basia Laris volonterka iz Poljske na mail basia.laris@gmail.com u kopiju maila staviti ugorhideja@yahoo.com. Ukoliko ne budemo u mogućnosti da sastanak održimo, obavjestićemo Vas.

Očekujemo vas!

Comments are closed.